Ariv Kurtisi visar upp en havsöring han fångade vid Stadshusbron. Foto: SVT

Fiskelycka under premiär i Ronnebyån: ”Jag känner mig fri och glad”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen gick startskottet för årets fiskesäsong i Ronnebyån. Den som fångar den första och den största fisken får pris, och i år dröjde det inte mer än sju minuter innan vinnaren kunde koras.

Uppåt 25 fiskare samlades längs med Ronnebyån under lördagsmorgonen. Alla med hopp om att vara den som drog upp den första fisken för säsongen. En av dem var Ariv Kurtisi som stod på sitt favoritställe ovanför Stadshusbron. Där brukar han stå och fiska varje år.

– Adrenalinet i kroppen börjar komma. Jag känner mig fri och glad när jag fiskar, säger han.

Runt tio-tiden har han fått upp sin första fisk, en havsöring som han stolt visar upp.

– Det är främst havsöring som man kan kan få nu under våren, men även gädda, abborre och annan vitfisk som mört och löja, säger Anton Svensson som är tillsynsman i Ronneby kommun.

Första fisken efter sju minuter

Under premiären annordnas en fisketävling där man kan vinna ett säsongskort på fiske i Ronnebyån.

– Det är en vänskapstävling kan man säga, den som får den största fisken för dagen får ett litet pris och även den som får den första fisken för dagen, säger Anton Svensson.

Klockan ett avslutades tävlingen och Arash Kadri var den som drog upp den första fisken för dagen. Han fick napp redan sju minuter efter startsignalen.

Fiskesäsongen i Ronnebyån

Enda sedan nittiotalet har fisket i Ronnebyån varit begränsat till ett antal månader om året. Premiärdagen är den 13 mars, sedan sträcker sig säsongen fram till den sista september. Resten av året ska fisken få tid att återhämta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.