Fiskepubliken lydde – folktomt på laxpremiären

Uppdaterad
Publicerad

Ingen publik och hundratals färre fiskare längs med ån. 80-årsjubileet av laxpremiären i Mörrum blev en sparsmakad tillställning – precis som arrangörerna ville ha det. – Allt för att minimera smittspridningen, säger Ida-Maria Rigoll, platschef Mörrums Kronolaxfiske.

Laxpremiären i Mörrumsån brukar dra tusentals åskådare och runt 300 fiskare. Planerna förårets 80-årsjubileet var storslagna – med kända artister och gäster. Men coronapandemin och det höga vattenflödet satte i dag stopp för firandet och arrangörerna valde att ha premiären utan publik. Även det traditionsenliga kanonskottet uteblev.

– Vi sparar krutet till nästa år. Hade vi skjutit med kanonen i dag så vet jag att det hade kommit folk, säger Ida-Maria Rigoll.

– Så vi valde att stryka även det. Det är tråkigt men folks hälsa är viktigare.

Vanligtvis är en stor del av fiskarena och publiken från Italien, Tyskland och Danmark.

– Men i år har vi inga internationella gäster. Så det är väldigt annorlunda år, säger Rigoll.

I år var det runt 100 fiskare som ville prova fiskelyckan på premiärdagen. Under de senaste åren har antalet varit runt 300.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.