• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: SVT/Jerker HagmanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fler har förtidsröstat – Karlshamn tror på ökat valdeltagande

Uppdaterad
Publicerad

Förtidsröstningen har ökat i hela landet i det här EU-valet jämfört med förra. Trenden syns även i Karlshamn, och här hoppas man att det är ett tecken på att valet som helhet får ett högre deltagande i år än tidigare.

Anna Persson är valansvarig i Karlshamns kommun.

Hela Karlshamns kommun har cirka 25 000 röstberättigade i EU-valet och brukar ligga på ett valdeltagande på 44 procent i de här valen. Men Anna Persson, som är valansvarig i kommunen, hoppas och tror att det kommer att öka den här gången.

– Förtidsröstningen har ökat. Valnämnden jobbar väldigt mycket med att det ska vara tillgängligt. Vi har till exempel haft mobila röstningslokaler så att vi med röstmottagare kunnat komma ut på fler platser  och komma närmare väljarna. Alla ska få möjlighet att göra sin röst hörd. Det är det viktiga för oss, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

”Det är högtidligt”

Kent Hallberg, Karlshamn.

En av väljarna som förtidsröstat i Karlshamn är Kent Hallberg.

– Jag har redan förtidsröstat och när jag kom in här tänkte jag nästan att jag skulle ångra mig. Men det tar lite kraft och tid. Man märker att folk som ska rösta känner att det är högtidligt. Så nästa gång ska jag rösta på valdagen, säger Kent Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet