Foto: Jens Christian

Fler poliser till Ronneby – men de skickas direkt till Skåne

Publicerad

I dagarna börjar fyra-fem nyanställda poliser att jobba i polisområdet där Ronneby ingår. Men de blir inte kvar länge i Blekinge utan kommer att skickas direkt till gränsbevakningen i Skåne.

Nya bråk och oroligheter skakade Ronneby förra veckan och kommunen krävde i helgen svar från polisledningen om de löften om fler poliser som gavs för snart ett år sedan. Nu svarar ledningen att det kommer en handfull nyanställda poliser till området i dagarna.

– Det kommer fyra-fem stycken poliser i slutet på november och bland annat en hundförare, säger biträdande polisområdeschef Per-Ola Söyseth.

Men poliserna blir inte långvariga i Blekinge.  De skickas i stället direkt till gränsbevakningen i Skåne – så även om Ronneby och Karlskrona på pappret nu får fler poliser blir det bara ett par extra i verkligheten.

– De nyanställda poliserna är här ett par dagar och lär känna området och sedan byter de av de som har varit kommenderade till gränsbevakningen i Skåne, säger Magnus Bergman, lokalpolisområdeschef Karlskrona.

Tillfällig förstärkning

Det var i förra veckan som det inträffade tre stora bråk tre dagar i rad Ronneby och i helgen sattes ett 15-tal extra poliser in för att öka tryggheten i kommunen. Men det var en tillfällig resursförstärkning som inte längre är kvar.

– Vi kan inte ta höjd på det viset att man rustar en organisation för att kunna möta alla upptäckliga incidenter utan vi får resursförskjuta mellan våra olika polisstationer och polisområden, säger Per-Olof Söyseth, biträdande polisområdeschef.

Vill se fler poliser

För snart ett år sedan lovade polisledningen fler poliser till Ronneby efter att ett kriminellt gäng fått fäste i staden. Sedan dess har fyra stycken nyanställts och polisen har lagfört flera personer. Men kommunalrådet Roger Fredriksson (M) efterfrågar nu fler fasta resurser.

– Jag har respekt både för hans känsla och det för han säger men samtidigt har vi jobbat en hel del med problematiken i Ronneby, säger Per-Olof Söyseth, biträdande polisområdeschef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer