• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Ett ammoniakutsläpp har inträffat vid Ale Arena. Alla i Bohus och Surte uppmanas att gå in och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Stig Lindqvist i Karlskrona är en av många som valt att låta installera en solcellsanläggning på sitt tak. Foto: SVT

Fler skaffar solceller

Många Blekingebor väljer att satsa på solceller. Det finns i dag 136 solcellsanläggningar i länet och ansökningarna om bidrag för installation ökar hela tiden.

Stig Lindqvist är en av många som valt att sätta solceller på sitt tak på radhuset i Karlskrona. Det lät han installera för tre år sedan.

– Jag tyckte att det var spännande och intressant. Sedan gör man ju en insats för vår natur. Och så är det ju en investering, säger Stig Lindqvist.

17 har fått bidrag

Antalet ansökningar till Länsstyrelsen om bidrag för att installera solceller ökar hela tiden. Hittills i år har nästan 1,2 miljoner kronor betalats ut, att jämföra med 770.000 kronor under hela 2015.

2016 har 17 hushåll eller företag fått bidrag av länsstyrelsen.

– Det är en stor trend i samhället nu att man blir mer och mer intresserad av att producera sin egen el. Sen har priset på det här sjunkit väldigt kraftigt de senaste fem åren. Det börjar alltså bli riktigt lönsamt även för privatpersoner att skaffa detta, säger Stefan Olsson, som är projektledare på energikontor syd.

Betalats på tio år

En normalstor villa skulle ungefär behöva en tio kvadratmeter stor anläggning, vilket då skulle kosta hushållet 20.000 kronor efter länsstyrelsens bidrag.

– Du tjänar sedan pengar på att du slipper köpa el av elnätet. Räknar vi då med dagens elpriser som ändå är ganska låga, så sparar du mindre. Ändå är det bara tio år återbetalningstid på de här pengarna. Men när elpriserna höjs inom en tioårsperiod så blir det i praktiken kanske sex, sju år du tjänar in det på, säger Stefan Olsson på energikontor syd.

Under 2015 stod länets solcellsproduktion för knappt 0,1 procent av den totala förbrukningen i länet, men potentialen är betydligt större.

Skulle samtliga byggnader i Blekinge som är kopplade till elnätet förses med solceller, så skulle produktionen uppgå till 75 procent av det vi förbrukar.

– Jag tycker att alla borde skaffa det här. Det kommer löna sig, säger Karlskronabon Stig Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer