Foto: SVT

Flera åtgärder – men bränderna fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Olofström drabbats av flera anlagda bränder har kommunens åtgärder inget gett resultat. Väktare har satts in men det fortsätter att brinna och kommuninvånarna är nu oroliga och rädda.

Sedan i augusti i år har Olofström härjats av en rad anlagda bränder och allra mest drabbat är området kring Ekerydsplan. Den 3 december brann det på Citronvägen och då hade väktare varit i området en kort stund före bilbranden.

Boende i området är oroliga och många har valt att flytta på sina bilar. Från kommunens sida ser man allvarligt på händelsen.

Sara Rudolfsson (S), kommunalråd i Olofström.

– Det som hänt är så fruktansvärt onödigt och tråkigt. Det förstör egendom för de drabbade och skapar otrygghet i bostadsområdena. Det måste bli ett slut på det här nu och jag vill att alla kommuninvånare ska veta att vi tar deras oro på allvar, säger Sara Rudolfsson (S), kommunalråd i Olofström.

”Olofström har länge varit en trygg kommun”

En samverkansgrupp som består av representanter från polisen, räddningstjänsten och kommunen har bildats. De ska tillsammans hjälpas åt att samla in information och hålla extra koll.

Kommunens krissamordnare Per Drysén berättar att han så gott som varje dag har direktkontakt med polisen. Men hittills har samarbetet inte gett något resultat och bränderna fortsätter kräva resurser.

Per Drysén, krissamordnare i Olofströms kommun.

– Själva orsaken till bränderna får polisen reda ut när de väl har lyckats lösa problemet. Det här är mycket ovanligt, Olofström har sedan länge varit en mycket trygg och lugn kommun, säger Per Drysén.

Boende vill ha övervakningskameror

Enligt polisen är en kvinna i 50-årsåldern intressant i utredningen. Men trots att man fått in tips så har ännu inte bränderna gått att stoppa och polisens utredning haltar.

– Vi får en del tips men jag önskar att det var mer. Jag hoppas verkligen att man hör av sig till oss om man har sett eller iakttagit något som man tycker är misstänksamt. Det behöver inte vara saker just i anslutning till en brandplats. Det kan vara saker runtomkring, säger Fredrik Svennegren, kommunpolis i Olofström.

Kommunen har även bett personalen som rör sig ute i samhället att vara extra uppmärksam. Man håller även ett vakande öga på sociala medier för att följa stämningen i staden och om det kan finnas tips där som kan vara till hjälp.

I Ekerydsplan har extra belysning satts upp vid parkeringsplatserna. Många som bor på Citronvägen och Äppelvägen vill nu även ha övervakningskameror, något som kommunen utreder om det går att få tillstånd till. Men när eller om det kan sättas upp är oklart.

Höjd säkerhet

Säkerheten i Olofström har höjts efter bränderna vilket innebär att till exempel placeringen av stängsel och sopcontainrar har setts över.

– Vi kan inte göra så mycket mer än det vi har gjort, men det här måste ta ett slut. Och det lättaste sättet är om man helt enkelt slutade tända. Att man tar sitt förnuft till fånga och slutar tända, säger krissamordnare Per Drysén.

– Vi gör allt vi kan för att lösa det här tillsammans med polisen, säger Sara Rudolfsson (S), kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer