Racketsporten i länet har i princip stängt ned efter de utökade coronaråden. Men inom vissa sporter finns fortfarande möjligheten till spel. Foto: SVT

Flera klubbar stängde ner – men undantag finns

Publicerad

Efter utökade lokala råd i region Blekinge valde flera klubbar inom racketsporter att stänga ned. Så här ser det ut i länet angående möjligheterna till racketsport.

Ronneby tennisklubb har valt att stänga ned omklädningsrummen och all form av organiserad träning, förutom för barn och unga födda efter 2005. Två av tre banor är öppna, däremot endast en åt gången när barnen inte tränar.

Inget ekonomiskt beslut

Beslutet vilar till viss del på om verksamheten sker i kommunal eller privat regi. I Karlskrona ägs tennishallen av kommunen, vilket gör att Karlskrona tennisklubb har fått följa kommunens direktiv. Ronneby Tennisklubb är privatägd och de tillåter fortfarande bokningar av tennisplaner, däremot i begränsad skala. Endast en bana åt gången får användas för privata bokningar.

– Om man ska vara riktigt ärlig och följa Wittesjös råd skulle man stängt helt och hållet. Låsa hallen och låta barnen gå in och förbjuda spel för alla andra. Men det har vi inte gjort, säger Lennart Karlsson, ordförande Ronneby Tennisklubb.

Varför har ni valt att inte göra det?

– Vi har inget ekonomiskt incitament. De incitament vi har är att vi har en del föräldrar som spelar med sina barn på strötimmar, de vill vi inte stänga ute och det bryter inte mot några regler. Sen har vi en del strötimmar som andra kan boka, det är en del lite äldre som går ned och spelar – två personer när ingen annan är där. Jag som ordförande tycker att vi ger dem chansen att spela. Det finns inget annat motiv.

Karlskrona Squashklubb

– Vi försöker hålla igång men vi har begränsat det ganska kraftigt. Tagit bort en bana, max två åt gången, mindre antal möjligheter att boka så ingen hänger kvar i hallen. Snabbt in, snabbt ut. Vi rekommenderar att man spelar med de man umgås med normalt och inte squashkompisar man träffar någon gång i veckan, säger Joakim Ahlberg, Karlskrona Squashklubb.

Tävlingar, bland annat klubbmästerskapet som sköts upp redan i våras, samt organiserade träningar för äldre än födda 2005 har ställts in.

Vad säger medlemmarna om att det fortfarande finns möjlighet att spela?

– Vi har inte hört några klagomål med tanke på att vi minskat så pass kraftigt att det bara är två i hallen, då upplevs det inte som trångt. Hade det gjort det tror jag att folk hade klagat.

Padelhallarna är fortfarande öppna

Samtliga padelhallar har fortfarande öppet för privatpersoner. Företaget House of Padel driver två padelhallar i Blekinge, en i Sölvesborg och en i Karlshamn.

– Det funkar bra tycker jag. Folk kommer precis när de ska spela och går precis efteråt. Vi har inga tävlingar, träningar eller event. Det är nog ganska ofarligt, säger Hans Larsson, House of Padel.

Duschar och samlingsrum har stängts och handsprit har placerats ut. Alla med minsta symptom uppmanas att stanna hemma.

Varför har ni fortfarande öppet?

– Därför att folket vill röra på sig, de vill spela och motionera.

Racketsporter i Blekinge under corona

Visa

Ronneby Tennisklubb

Endast träningar för årskullar födda efter 2005. Möjlighet för privata bokningar finns.

Karlskrona Tennisklubb

Endast träningar för årskullar födda efter 2005.

Olofström Tennisklubb

Stängd pga ej säsong

Mörrum badmintonklubb

Endast träningar för årskullar efter 2005.

Badminton Carlskrona

Endast träningar för årskullar efter 2005.

Karlskrona Squashklubb

Endast tillåtet med privata bokningar.

House of Padel Sölvesborg och Karlshamn

Endast tillåtet med privata bokningar.

PDL Center Karlskrona

Endast tillåtet med privata bokningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer