Hör Markus Alexandersson (S) och Lennarth Förberg (M) om vem som bär ansvaret för att hitta en lösning på arbetsmiljöproblemen. Foto: SVT/arkiv

Arbetsmiljöproblem på sjukhuset: oppositionen kräver politiskt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har larm om en ohållbar arbetsmiljö på flera avdelningar på Blekingesjukhuset kommit – både från personal och fackliga representanter. Vilken roll den politiska ledningen spelar i att hitta en lösning har nu skapat debatt.

Under onsdagens möte i regionstyrelsen lyfte Socialdemokraterna frågan om de många larm om dålig arbetsmiljö på Blekingesjukhuset, som inkommit de senaste veckorna.

– Det handlar om larm från både anställda och fackliga representanter. Vi måste ta det här på allvar, säger Markus Alexandersson (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Den styrande Alliansen menar dock att frågan bör lösas i verksamheten. Något som den politiska oppositionen kritiserar som ”brist på ansvar”. 

Styrets svar på kritiken

Lennarth Förberg (M), regionstyrelsens ordförande, menar dock att en förändring måste ske fort – och att ett politiskt beslut därför inte är lösningen.

– Dessutom skulle det innebära att vi kör över alla de instanser som ska arbeta med arbetsmiljön. Det vill säga chefer på de olika avdelningarna, sjukhuschefen, regiondirektören och hälso- och sjukvårdsdirektören. Då underkänner vi alla de här distanserna, och det är jag inte beredd att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.