Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Arkiv

Flera översvämningar i källare i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Flera hushåll i Karlskrona kommun har drabbats av översvämningar under tisdagen. Extrema vattenflöden i kombination med eftersatta system tros ligga bakom problemen.

Räddningstjänsten har under morgonen och dagen arbetat med fyra översvämningar i källare på olika ställen i Karlskrona kommun och fått ännu fler samtal från drabbade fastighetsägare. Snösmältning i kombination med regn har lett till extrema vattenflöden.

– Det beror på mycket vatten och systemen mäktar inte riktigt med det. Det är eftersatt i systemen som har orsakat det, säger Stefan Sjöholm, räddningstjänsten östra Blekinge.

I i alla fall tre av fallen är det Karlskrona kommun som har ansvar för systemen och i vissa fall är skadorna i källarna omfattande.

– Det är illa för alla som är drabbade. Vissa källare är förstörda och vissa behöver sätta in avfuktare, säger Stefan Sjöholm.

Kan drabba fler

Det fösta larmet kom vid åttatiden på morgonen om en översvämning i en källare på Hasslö och sedan kom ytterligare två larm om översvämningar på Ringö och på Sturkö.

Vid halv två-tiden fick räddningstjänsten åka ut på en fjärde översvämning som upptäckts i Jämjö och insatsledaren tror att det kan fortsätta framöver.

– Det kommer säkert fler larm här under dagen. Jag tror att det kommer bli många fastighetsägare som är bekymrade och oroade och jag hoppas att kommunen ser till att systemet fungerar, säger Stefan Sjöholm.

Hur länge problemen med översvämningar kommer att kvarstå är i nuläget svårt att säga.

– Det är mer sol som behövs och bättre temperatur så att vattnet avdunstas, säger Stefan Sjöholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.