Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under corona har antalet som dör i ensamhet ökat Foto: SVT

Fler dör i ensamhet under pandemin: ”Finns inte resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Sju av de 18 patienter i Blekinge som avlidit i sviterna av covid-19, och som registrerats i Svenska palliativregistret, har dött ensamma.

Det placerar Blekinge över rikssnittet procentuellt sett och är betydligt fler än före pandemin.

SVT Nyheter och Uppdrag Granskning har tillsammans tagit fram statistik från Svenska palliativregistret som visar att 39 procent av coronapatienterna med palliativ vård i Blekinge dött i ensamhet.

– Det handlar om att det inte finns resurser att ha extra vak på de här patienterna. De kan befinna sig i livets slut i några timmar, några dagar ibland veckor. Därför är det så svårt att avgöra, då hade man fått ha så kallad vak som sitter bredvid konstant. Det beslutet har man inte tagit, det finns inte resurser till det, det skulle innebära en massor med övertidspass för oss i personalen, säger Helena Strömberg, chef på infektionsavdelningen på Blekingesjukhuset Karlskrona.

Under samma period förra året var snittet för andelen personer som dog i ensamhet i Sverige 15,4 procent.

Anhöriga får vara på plats

På infektionsavdelningen är det tillåtet för anhöriga, som bär skyddsutrustning, att närvara och ta farväl vid dödstillfället.

Hur går ett typiskt fall till när någon dör ensam i corona?

– Det är ingen större skillnad på hur någon dör ensam med eller utan covid-19 kan jag säga. Oftast har vi satt in lugnande och smärtstillande. Vi har kontroller på dem och ger smärtlindring eller lugnande om de är oroliga. Vi har sällan patienter med svår smärta eller oro de sista dagarna i livet, säger Helena Strömberg.

Svenska palliativregistret

Visa

Svenska palliativregistret för statistik för att förbättra vården i livets slutskede.

Det palliativa registret är ett frivilligt register, så alla som har fått palliativ vård eller har dött är inte inrapporterade. Det verkliga dödstalet i covid-19 och totalt sett är alltså högre än i registret. Det uppdateras löpande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet