Foto: Kent Östlund / TT

Flitig fotograf förevigade skolgången

Under sin tid som lärare på Jändelskolan i Jämjö har 91-åriga Ingvar Gustavsson med sin kamera dokumenterat över 5.000 bilder. Ett urval av dessa bilder har nu med hjälp av hembygdsföreningen samlats ihop, och ges nu ut i en skrift. 

Under sin 25-åriga lärarkarriär på Jändelskolan dokumenterade Ingvar Gustavsson kontinuerligt skolvardagen. Sammanlagt tog han över 5000 bilder på allt från klassrumssituationer och friluftsdagar till elevernas praktikplatser och skolgård.

– Ja, man ska ju fånga dagen, det var ganska tacksamt det, för många andra personer var intresserade av mina bilder. Och när jag var lärare så visade jag dem på föräldramöten också, som avslutning, säger Ingvar Gustavsson.

TV: Se hela inslaget här

Och nu har alltså Östra Blekinge Hembygdsförening gått igenom hans stora arkiv och publicerat flera av bilderna i föreningens senaste skrift.

– Vi såg att det fanns mängder av fina bilder. De elever som är med här är uppåt femtioårsåldern nu och när man då träffar dem så blir de väldigt intresserade av det här. Det finns något nostalgiskt där, säger Anders Jonsson på Östra Blekinges Hembygdsförening.

Är hedrad

Ingvar Gustavsson uppskattar initiativet.

– Det är hedrande att man vill ta vara på bilderna och göra en skrift av dem. Det är hedrande för mig och förhoppningsvis är det roligt för många som känner igen sig, före detta elever och Jämjöbor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer