Räddningstjänsten kontrollerade på tisdagen läget vid Ronnebyån på grund av de höga flödena. Foto: SVT/Stina Sandström

Vattnet stiger i Blekinges åar – risk för klass 3-varning

Uppdaterad
Publicerad

Vattenflödet fortsätter att stiga i Blekinges åar och det finns risk att flödena i slutet av veckan når upp till en klass 3-varning – något som kan leda till allvarliga översvämningsproblem.

– Jag har aldrig sett så höga flöden här förut, säger Per Drysén, kris- och säkerhetshandläggare.

Under tisdagen steg vattenflödena i både Mörrumsån och Ronnebyån ytterligare och när SVT Nyheter Blekinge var på plats vid Ronnebyån på morgonen var räddningstjänsten på plats för att se över läget.

Även kommunerna rustar nu för att vara beredda vid exempelvis stora översvämningar.

– Vi har förberett längs ån och sett över vilka områden som kan översvämmas. Det är framförallt Reddvägen men det finns andra områden som ligger längs ån som kan översvämmas, Per Drysén, kris- och säkerhetshandläggare.

SMHI varnar

Enligt Per Drysén finns det en del förorenade områden som kan översvämmas.

– Exakt vilka förorenade områden som kan översvämmas är svårt att precisera men det är områden där vi haft olika typer av fabriker som i dag är nedlagda, säger han.

SMHI varnat för att det kan utfärdas klass 3-varningar för extremt höga vattenflöden i Mörrumsån och Ronnebyån i slutet av veckan. På grund av detta gick länsstyrelsen Blekinge på måndagen upp i stabsläge.

Flera tjänstemän i beredskap arbetar med frågan, bland annat en expert på dammsäkerhet och en expert på en förorenade områden.

I klippet ovan kan du se hur Ronnebyån och Mörurmsån såg ut under tisdagen.

Gånbron vid Mörrumsån har stängts av på grund av de höga flödena. Foto: SVT/Stina Sandström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.