Beståndet av flodpärlmusslor i Bräkneån har under de senaste 60 åren minskat till en bråkdel.

Flodpärlmusslan allvarligt hotad

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden ser dyster ut för flodpärlmusslan i Bräkneån. Länsstyrelsen oroar sig nu över att den kan dö ut.

Bräkneån är ett av de sju vattendrag i Blekinge där flodpärlmusslan i dag lever. Men frågan är hur länge till. Länsstyrelsen har precis avslutat en inventering av musslan och resultatet var nedslående.

– Beståndet som finns i dag är bara en bråkdel av vad som fanns för femtio år sedan. Om inga åtgärder görs för att förbättra situationen för flodpärlmusslan i Bräkneån så kommer den att dö ut, säger Andreas Nilsson, sötvattensbiolog på länsstyrelsen.

Han uppskattar att det i dag finns runt tusen individer totalt från länsgränsen till åns mynning. På 1980-talet gick det att hitta flera tusen individer på en sträcka av bara 200 meter.

Flera orsaker

Det finns flera orsaker till varför bestånden har minskat. Bland annat fiskades den numer fridlysta flodpärlmusslan tidigare i jakt på pärlor. I dag rör det sig snarare om andra orsaker, som försurning i vattnet och hinder som försvårar fiskarnas vandring och därmed också musslornas fortplantning.

– Vi jobbar tillsammans med kraftverksägare för att kunna åtgärda vandringshinder som kraftdammar, säger Andreas Nilsson.

Även andra åtgärder, som kalkning och förbättring av vattenmiljön på olika sätt, gör att han trots allt är hoppfull när det gäller musslans framtid.

– Vi har ändå hopp om att kunna vända situationen, men vi har inte vänt den ännu, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.