60 ensamkommande killar är på Litorina folkhögskola under tre veckor i sommar. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Flyktingar lär sig svenska i sommar

Uppdaterad
Publicerad

60 ensamkommande flyktingpojkar har samlats på Litorina folkhögskola i Karlskrona. Här ska de under sommaren få umgås och samtidigt lära sig svenska.

De kommer från olika platser och har olika bakgrund, men på Litorina Folkhögskola i Karlskrona förenas de ensamkommande flyktingbarnen för att, som skolan själva beskriver det, ”bara få vara grabbar under sommaren”.

– Det handlar om att lära sig så mycket svenska som möjligt, men absolut inte bara det. De ska komma hit och ha så roligt som möjligt. Oavsett om de vet om de ska stanna här eller inte, så vill vi göra nuet så bra som möjligt, säger läraren Pia Redin.

Övar på svenska ord

Syftet är att de 60 pojkarna som kommit till skolan ska få utföra flera olika aktiviteter under sommaren.

Det kan handla om lättsamma saker, såsom lekar och fotboll. Men också om sång och musik och om att lära sig svenska och mer om det svenska samhället.

När SVT Nyheter Blekinge besöker skolan håller de på att öva på svenska ord.

– Jag har lärt mig några ord. Det här är en ringklocka och det här är en tändsticka, säger 18-årige Sayed Hasan Mosavi och visar upp sakerna han har på bordet.

Se mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.