Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du följa med ner i djupet utanför Marinbasens inlopp där flera vrak nu ska identifieras. Foto: VRAK/Mikael Fedholm

Följ med ner i djupet i Karlskrona i jakten på vrakens hemlighet

Uppdaterad
Publicerad

Tio vrak utanför Marinbasens inlopp vid Smörasken håller på att identifieras. Det är marinarkeologer från statens museum VRAK som dokumenterar och tar prover från skeppen som tros ha sänkts på platsen på 1600- och 1700-talet.

– Det är som ett smörgåsbord, säger Jim Hansson, marinarkeolog.

På kartor från 1600-talet finns en pir mellan Marinbasen och Smörbyttan – men av någon anledning blev den aldrig byggd. Nu undersöker marinarkeologerna vad det är för skepp som blivit sänkta på platsen för piren och varför.

– Om man tänker ett steg till, när man dyker där nere bland plankor och sjögräs, att det här kan vara den stora tredäckaren Ulrika Eleonora så blir det ett annat perspektiv, säger Patrik Höglund, marinarkeolog på VRAK.

Följ med ner i djupet där marinarkeologerna letar efter vrakens hemligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.