Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du följa med ner i djupet på jakten efter de glömde vraken. Foto: Patrik Höglund/Vrak

Följ med ner i djupet utanför Karlskrona – på jakten efter ”Den glömda flottan”

Uppdaterad
Publicerad

Vraken runt Sveriges kust ska lokaliseras och identifieras i projektet ”Den glömda flottan” – och många av dem finns i vattnen utanför örlogsstaden Karlskrona.

Under fyra års tid dyker marinarkeologer från museet Vrak längs Sveriges kust för att en gång för alla lokalisera och identifiera så många vrak som möjligt.

– Vi tar ett jättegrepp på den svenska flottan och Karlskrona är i synnerhet rena vrakmecka, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Vrak. 

800 skepp

Närmare 800 skepp byggdes mellan åren 1400 och 1850 och enligt gamla kartor och dokument ligger uppemot 60 av dessa förlista eller medvetet sänkta som skyddsbarriärer i vattnen runt Karlskrona.

Foto: SVT/Henrik Friberg

Ett av dem är troligen fregatten Sprengtporten som ligger i Bollösund utanför Aspö. Ett skepp dykarna nu försöker identifiera genom mätningar och träprover.

Följ med ner i djupet i jakten på vraken i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer