Folkhögskola satsar på utbildning av vikingar

Uppdaterad
Publicerad

I tio veckor kommer kursdeltagare på Jämshögs folkhögskola att leva vikingaliv. De kommer att lära sig bygga grophus, smida och odla.

I dag var första dagen på Sveriges första praktiska vikingakurs på folkhögskolenivå som är studiemedelsberättigad. Deltagarna som var klädda i vikingakläder fick prova på att skjuta pilbåge, rida och slåss på låtsas.

Pilotkursen är på tio veckor och i nuläget är det åtta personer från hela Sverige anmälda. De går varje dag från nio till fyra och på helgerna åker de på marknader. Och om deltagarna vill så kommer de att övernatta i grophus i marken, precis som man gjorde på vikingatiden.

– Det här är en dröm och vi går till basen med livet så mycket vi kan. Vi tar makten över våra egna liv och blir inga soffpotatisar, säger kursansvarige Philip Sol.

”Oerhört flummig”

Hur flummig är den här kursen?

– Oerhört flummig eftersom jag är med. Man säger ofta att folkhögskolor är flummiga, men flum är faktiskt ett bra sätt att lära sig på.

Vilka jobb kan man få efter den här kursen?

– Jag kan tänka mig att den här kursen är jättebra för fritidsledare och för blivande museipedagoger.

De blivande vikingarna kommer också att odla sin egen mat, så som rovor, morötter, lök och ringblommor.

– Det är sådant man åt på vikingatiden, säger kursdeltagaren My Persson.  

Blivande vikingaföretagare

Varför går du vikingakursen?

– Jag har alltid varit historienörd. Men jag är varken döpt eller konfirmerad och mina föräldrar är inte troende för fem öre. Så jag har aldrig känt samhörighet med det kristna samhället som har varit sedan slutet av vikingatiden. Jag känner mig mer hemma i vikingamiljö.

Tanken är att kursdeltagarna ska bli bättre på historia, lära sig hantverk, djurhållning och matlagning. Vissa hoppas på att få kunskaper så att de kan försörja sig på sitt intresse.

– Jag hoppas få igång ett företag kopplad till vikingahantverk och kunna försörja mig på det, säger deltagaren Mikael Assarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.