Det är växande kö till Folktandvården i Blekinge. Foto: TT

Folktandvårdens kö växer i Blekinge

Publicerad

Tusentals nya patienter står i en tvåårig kö till Folktandvården i Blekinge. Och problemet växer år från år. Det visar ny statistik från Region Blekinge.

Behöver du gå till tandläkaren? Du får du vänta på din tur.

När förra årets kö till Folktandvården i Blekinge summeras visar det sig att över 3 000 nya patienter väntar på en tid. En väntetid som är nästan två år.

Längre kö

Och antalet personer som står i kö har ökat flera år i rad.

– Det beror på flera olika saker. Den fria tandvården för barn och unga vuxna har ökat till det år man fyllt 23, vilket innebär att de patienterna prioriteras högst. Det tycker vi är bra, men det tar vårdtid och vuxna patienter kommer inte fram så snabbt som de har gjort innan, säger Håkan Bergevi, som är tandvårdsdirektör i Blekinge.

Håkan Bergevi är tandvårdsdirektör. Foto: SVT

En av lösningarna som han förespråkar är att patienterna ska göra glesare besök.

– Det är inte viktigt att gå till tandläkaren en gång om året för att man alltid har gjort det. Så var det förr och det är förlegat. Det finns patienter som klarar sig väl med att gå vart tredje år, kanske varannan gång till tandhygienist och varannan gång till tandläkare, säger Håkan Bergevi.

Se mer i videoklippet ovan.

Folktandvårdens kö i siffror

Region Blekinges mål är att nya patienter ska få tandvård inom sex månader. Men förra året steg väntetiden till 22 månader.

2019: 3 146 patienter står i kö till Folktandvården

2018: 2 714

2017: 2 107

Källa: Folktandvårdens verksamhetsberättelse för 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.