Peter Göransson på Fonus menar att det förhoppningsvis är en positiv överraskning, att finna en okänd familjemedlem när en annan dör. Foto: Arkiv/Montage

Fonus: ”Inte ovanligt med okända familjemedlemmar”

Publicerad

Enligt begravningsbyrån Fonus hör det inte till ovanligheterna att det dyker upp okända familjemedlemmar i samband med någons död. Det kan hända ibland – och nog oftare än man kan tro, i alla fall enligt handläggare på Skatteverket.

Efter ett dödsfall görs en bouppteckning, och i samband med den begär man ut en släktutredning från Skatteverket, för att se vilka som är dödsbodelägare. Det fungerar som en form av säkerhetskontroll eller intyg, så att rätt personer får de rättigheter de har rätt till i samband med att familjemedlem avlider.

Peter Göransson, informationschef på begravningsbyrån Fonus, menar att det nog är oftare än man kan tro som man hittar fler personer som tillhör familjen.

– Det händer ibland, så det är inte ovanligt. Men det sker heller inte dagligdags, säger han.

Görs ingen statistik

Det är svårt att säga hur många av de dödstal som årligen blir ett ärende där en familjemedlem är okänd. Men han uppskattar att det kan röra sig om några varje år.

– Det måste ju vara en överraskning, förhoppningsvis en bra sådan, men om inte annat en oväntad, konstaterar Peter Göransson.

Skatteverkets handläggare menar att det inte är jätteofta som de får ett sådant ärende som Lisette Olssons, där hon upptäckte en bror när deras pappa hade gått bort. Men det går att konstatera att det nog är vanligare i större städer.

”Fler fall än man tror”

Eva Thalén är handläggare på en av Skatteverkets bouppteckningssektioner. Hon menar att det säkert är många fall som ingen lägger märke till, om handläggaren aldrig blir informerad att det har upptäckts en okänd familjemedlem. Därför kan det nog röra sig om fler fall än man tror.

Hon ger ett exempel på en liknande situation som hon var med om för bara några veckor sedan.

– Det var en son som insåg att hans avlidne pappa inte var hans biologiske förälder, säger Eva Thalén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.