Det är förvaltningschefen Per Gjörloff som i samråd med nämndens ledande företrädare beslutat att nya bidragsansökningar från de aktuella föreningarna fortsättningsvis inte ska hanteras på tjänstemannenivå. Foto: SVT

Föreningar kan bli utan bidrag – företrädare ska ha hotat kommunanställd

Publicerad

Flera föreningar i Karlskrona riskerar att bli utan framtida bidrag för kulturarrangemang.

Orsaken är att företrädare för två av föreningarna utreds för olaga hot mot en tjänsteman för kultur- och fritidsförvaltningen.

Inblandade ska också på olika sätt haft kopplingar till nu nedlagda Panncentralen.

Det är förvaltningschefen Per Gjörloff som i samråd med nämndens ledande företrädare beslutat att nya bidragsansökningar från de aktuella föreningarna fortsättningsvis inte ska hanteras på tjänstemannenivå.

I stället blir det kultur- och fritidsnämndens politiker som får avgöra om nya utbetalningar ska beviljas till någon av de fyra kulturföreningar som det handlar om.

– Det handlar i första hand om att medarbetare hos oss drabbats av hot från personer som representerar för oss kända föreningar. Det är jätteallvarliga händelser som nu utreds av polisen, säger Per Gjörloff. 

Bilden bekräftas av Sophia Ahlin (M), andre vice ordförande i nämnden:

– Om medarbetare hos oss utsätts för hot eller påtryckningar från föreningslivet måste vi agera. Nu blir det upp till nämnden att göra en bedömning om eller när dessa föreningar begär nya bidrag.

Kopplingar till Panncentralen

Ett annat skäl till att föreningarnas ansökningar skickas direkt till nämnden är att de fyra föreningarna haft tidigare kopplingar till Panncentralen – en förening som försattes i konkurs i april förra året och vars bidragshantering SVT granskat i flera reportage.

– Ledande representanter för föreningarna har på ett eller annat sätt förekommit i utredningen kring Panncentralen och där känner vi att vi framåt har ett ansvar att vara särskilt observanta kring utbetalningar av nya bidrag, säger Per Gjörloff.

Mot bakgrund av detta – hur sannolikt är det att det beviljas nya bidragsutbetalningar till de här föreningarna?

– Det återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet