• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Förgiftade Kallingebor siktar på rättsprocess

Uppdaterad
Publicerad

Efter PFAS-utsläppet i Kallinge vill de drabbade att ansvariga ska stå till svars.

– Vi känner att det är helt orimligt att de kan förgifta oss och våra barn utan att göra något åt det. Det är oacceptabelt, säger Herman Afzelius, initiavtagare till den nystartade föreningen.

Ikväll håller kommunen ett informationsmöte i Ronneby om PFAS-utsläppen i dricksvattnet. I samband med det kommer föreningen, och de två advokater som ska anlitas, att informera om sitt arbete.

– Vi vill se vilka krav vi ska kunna ställa till de som anses stå till svars. Att få de att kanske investera pengar i forskning om det, eller förebyggande sjukvård. Sen är det väl rimligt att kompensera medborgarna som fått det här giftet i sig, säger Herman Afzelius.

Hoppas på intresse

Intresset hoppas Herman Afzelius kommer vara stort. En Facebookgrupp han startat i ämnet har dragit ihop över tusen medlemmar.

– Jag tror lätt att vi kan få ihop några hundra intresserade. Det finns ju en miniminivå för hur många vi kan vara för att överhuvudtaget kunna starta det här, för advokaterna kostar ju pengar, säger han.

Vilka effekter, om några, PFAS-utsläppet kan ha på de drabbade är oklart.

– Det finns lite forskning om det från USA. Men där var inte lika många barn drabbade som det varit här, säger Herman Afzelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet