Foto: TT

Förlamad man friades från misstänkt bidragsfusk – flera personer kräver skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

En förlamad man misstänktes tidigare i år, tillsammans med flera bekanta som arbetat för honom, för grovt bidragsfusk. Fem personer frihetsberövades i samband med detta men senare lades utredningen ner. Nu kräver de skadestånd på totalt 125 000 kronor för att ha utsatts för lidande.

I anmälan till Justitiekanslern, som Nyhetsbyrån Siren tagit del, av skriver personernas ombud att det var en mycket ingripande åtgärd att frihetsberöva den förlamade mannen och att det var ”fullständigt chockartat”.

De andra fyra personerna ska ha lidit eftersom de varit mycket oroliga över mannens hälsa under denna tiden.

Misstänktes för bidragsfusk

Det var i början av året som det misstänkta bidragsfusket uppdagades efter en anonym anmälan till Försäkringskassan.

Mannen som är delvis förlamad hade ett assistansbolag där flera av hans bekanta var anställda. Försäkringskassans utredning visade att flera av utbetalningarna som gjordes till mannen och hans assistenter var felaktiga och myndigheten krävde att han skulle betala tillbaka 8,7 miljoner kronor.

Inledningsvis anhölls fem personer varav tre senare häktades på sannolika skäl misstänka för grovt bidragsbrott. De tre personerna satt häktade i två 12 dagar innan de släpptes.

Friades från brottsmisstankarna

I maj lades utredningen ner och brottsmisstankarna avskrevs. Enligt Åklagaren hade assistenternas tidrapporter inte alltid stämt men bolaget ska inte ha fått för mycket pengar i utbetalningar av Försäkringskassan.

Nu kräver alltså fem personer skadestånd på totalt 125 000 kronor från Åklagarkammaren i Karlskrona för lidande under tiden de var frihetberövade. Två personer har också begärt ersättning för förlorad arbetsinkomst.

I anmälan uppger även ombudet att utredare bett om ursäkt för agerande mot en av de tidigare misstänkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.