• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Både Karlskrona kommun och kvinnojouren tror att ett ökat långsiktigt samarbete skulle vara betydelsefullt. Foto: TT

Förslag kan ge kvinnojouren ökad ekonomisk trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojouren i Karlskrona kan få tryggare ekonomi genom stöd från kommunen.
– Om vi får ökade bidrag kan vi se till att fler kvinnor och barn får de stödinsatser som de har rätt till, säger Ulrika Bodin, verksamhetsansvarig på kvinnojouren i Karlskrona.

En enhällig kommunstyrelse har sagt ja till Moderaternas motion om att ingå ett samarbete med kvinnojouren i Karlskrona, vilket BLT tidigare har rapporterat om. Beslut kommer att tas i kommunfullmäktige om två veckor.

Att kommunen och civilsamhället samarbetar för att motverka våldet mot kvinnor är avgörande, menar Camilla Brunsberg, gruppledare för Moderaterna i Karlskrona.​

– Utsattheten bland kvinnor ökar och det är viktigt att vi fångar upp de starka krafter som finns i samhället, säger hon.

Långsiktigt avtal

Karlskrona kommun går i dag in med tio kronor per invånare, omkring 670 000 kronor årligen, till kvinnojouren, men förslaget skulle innebära att ett mer långsiktigt avtal täcknas. Hur stort det ekonomiska stödet kommer att bli kan kommunen inte svara på, men ett långsiktigt avtal skulle vara ett steg i att öka kvinnojourens ekonomiska trygghet.

Otillräckliga resurser

Ulrika Bodin, verksamhetsansvarig på kvinnojouren i Karlskrona, ser positivt på förslaget.

​- Det är viktigt med samverkan. Om vi får ökade bidrag kan vi se till att fler kvinnor och barn får det skydd och de stödinsatser som de har rätt till. I dagsläget har vi inte tillräckliga resurser för att utnyttja all den kompetens och kunskap som vi sitter på, säger hon.

Genom ett ökat samarbete hoppas kvinnojouren kunna anställa fler personer och jobba mer förebyggande, med föreläsningar i skolor som en del i arbetet.

​- Vi hoppas verkligen på detta och tycker det är härligt när kommunen tar sitt ansvar. Det blir även en bekräftelse på att vårt arbete är viktigt, säger Ulrika Bodin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer