SVT:s reporter Ellinor Rostedt förklarar hur förslaget om höjda patientavgifter påverkar dig. Foto: SVT

Förslaget om höjda patientavgifter – så påverkar det dig

Publicerad

Nästa år kan det kosta 300 kronor att träffa en läkare på vårdcentralen – om förslaget om höjda patientavgifter får majoritet i regionfullmäktige i november. Men kan alla patientavgifter höjas? SVTs reporter förklarar vad förslaget innebär.

Under onsdagen debatteras förslaget om nästa års avgifter inom vården i regionstyrelsen. Det är totalt tio punkter (se faktaruta), bland annat att införa en enhetstaxa på 300 kronor och införa en ny patientavgift i primärvården så att kostnaden blir samma -  oavsett om du träffar en läkare eller sjuksköterska.

Tjänstemän på region Blekinge föreslår också att högkostnadsskyddet höjs med 50 kronor. Då blir den nya gränsen 1150 kronor vilket är samma nivå som andra regioner i landet har.

Se mer om förslaget i videoklippet.

Förslag till patientavgifter år 2020

1. Att följa högsta nivån på högkostnadsskyddet för öppen vård (Från 1100 till 1150 kronor).

2. Att alla distanskontakter som är ersättningsberättigade ska ha samma patientavgift och avgift för uteblivet besök, som ett motsvarande fysiskt besök. Det gäller om man till exempel har en inbokad telefontid med en läkare.

3. Att införa patientavgift för sjukvårdande behandling vid distriktssköterske-, sjuksköterske- och undersköterskebesök i primärvården.

4. Att införa enhetstaxa på 300 kronor.

5. Att införa avgiftsfri röntgen och klinisk fysiologi.

6. Att höja glasögonbidraget med 300 kronor för barn upp till 8 år.

7. Att slopa halv slutenvårdsavgift.

8. Att ta ut ersättning för kostnaden att sända begärd handling till mottagare.

9. Att höja timtaxan enligt tidigare beslut, med 3,2% för 2020.

10. Att i övrigt fastslå patientavgifterna för 2020 samt att dessa gäller från 1 januari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.