Hans Hedman Foto: SVT/Tove Tikkanen JönnVisa alla (3)
Visa alla (3)

Första delen av unikt skeppsbygge är färdigt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början på sommaren har Varvshistoriska föreningen byggt upp en spant av ett skepp som användes under 1700-talet och nu är den första delen snart klar.

Under uppbyggnaden har man utgått från ritningar från år 1766 av linjeskeppet Riksens Ständer. Det är skeppets spant, alltså skeppets invändiga stomme eller revbensstruktur som Varvshistoriska föreningen valt att rekonstruera, för att få en uppfattning av skeppets storlek, hur bygget gick till och hur det såg ut. Spanten är byggd i ek.

– Det var det man byggde linjeskeppen av på sin tid. Det var det starka och tunga, det som kunde stå emot kanonkulor och ge stabilitet, säger Hans Hedman, som är kommunikatör vid föreningen.

Byggdes i Karlskrona

Liknande skepp som Riksens Ständers byggdes här i Karlskrona för drygt 200 år sedan och vid den tiden var staden ett skeppsbyggarcentrum. Nu håller man på att planera hur man ska transportera spanten till Lindholmen, där skeppen byggdes förr i tiden.

– Det är ju fantastiskt att få sätta en replika på exakt samma plats som kölblocken stod på då, där vi har rest dem i dag. Då får man kanske en känsla av hur det såg ut och hur det gick till, säger Hans Hedman.

Unik rekonstruktion

Per Anders Daag är båtbyggare och den som leder bygget av spanten i dag och han tycker att det känns spännande att få jobba med rekonstruktionen.

– De här dimensionerna har man ju aldrig fått jobba med tidigare. Helheten och storheten dök upp först när vi fått ut bitarna. Innan dess var de mycket mindre i huvudet. Det är hur roligt som helst, det är en gång i livet man får vara med om det, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Spanten är 10,5 meter bred och 13,5 meter hög och väger 3 ton. Under 1700-talet kunde man bygga tio linjeskepp på drygt tre år och ett linjeskepp i Riksens Ständers storlek hade 600 man ombord.

– I dag får vi nog bli glada om vi får ihop en ubåt på den tiden. Så det var mycket ingenjörskonst och kunnande redan då, säger Hans Hedman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer