– Det kom till en tidpunkt i samtalet där jag kände att jag var orolig för den här personen. Jag måste få reda på om den här personen går i självmordstankar, säger Mats Kullberg. Foto: SVT

Hans kunskaper var avgörande för att hjälpa personer i psykiskt kristillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Han misstänkte att en person i hans närhet mådde psykiskt dåligt. Tack vare utbildning i första hjälpen i psykisk ohälsa kunde Mats Kullberg hjälpa personen.

Första hjälpen i psykisk ohälsa ska öka förståelsen för psykisk ohälsa och förebygga självmord. Mats Kullberg är en av dem som håller i kursen och har även haft nytta att använda sig av den privat. Han har vid flera tillfällen kunnat luta sig på sina kunskaper för att hjälpa personer i hans närhet som befunnit sig i psykiskt kristillstånd.

– Det kom till en tidpunkt i samtalet där jag kände att jag var orolig för den här personen. Jag måste få reda på om den här personen går i självmordstankar, säger Mats Kullberg.

Han tror att behovet av mer kunskap inom psykisk ohälsa är stort. Att han hade kunskap att luta sig mot i den aktuella situationen var för honom helt avgörande.

– Annars hade jag inte vågat ställa frågan, säger han.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.