Kommunens gymnasieskolor i Karlskrona har börjat använda sökhundar och drogtester för att leta efter narkotika. Rebecca Börjesson är en av eleverna som tycker till. Foto: SVT / TT

Hittills ingen fast i skolornas drogtester – så tycker eleverna

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har det gjorts slumpvisa drogtester av eleverna i årskurs ett i gymnasieskolor i Karlskrona. Hittills har eleverna i två klasser genomgått tester – men ingen har åkt fast. Elever ser för- och nackdelar med testerna.

– Jag tycker det är bra samtidigt som det är dåligt på vissa sätt. Man kan känna sig utpekad, säger Nellie Karlsson.

Nellie Karlsson, gymnasieelev i Karlskrona. Foto: Jerker Hagman/SVT

– Om det behövs är det bra att det görs, men förhoppningsvis är det ingen som sitter och tar droger på skolan, säger Hector Degrell.

Droghundar letar

Det här är första läsåret när kommunen gör slumpvisa drogtester av eleverna i årskurs ett i gymnasieskolor i Karlskrona. Polisens narkotikahundar kommer också att söka igenom skolor i jakten på knark. Vi frågade alltså elever vad de tycker om testerna.

– Nackdelen är att det sprids rykten. Men jag ser det som en positiv grej, säger John Ohlsson.

– Vissa kan bli arga för att de drabbas av falska misstankar. Men annars tycker jag det är bra att skolan får inblick i de här problemen, säger Isaac Friman.

– Det kan hjälpa elever som har tagit droger att komma ur den situationen, säger Rebecca Börjesson.

Isaac Friman, gymnasieelev i Karlskrona. Foto: Jerker Hagman/SVT

Ingen fast

Resurs- och stödenhetens enhetschef Marie Gustavsson berättar att drogtesterna är frivilliga och att två klasser hittills genomgått dem.

– Glädjande nog så var det inte en enda av de eleverna som hade narkotika i kroppen. Det här är ett förebyggande inslag i  a

Marie Gustavsson. Foto: Jerker Hagman/SVT

rbetet mot droger på skolorna. Vi har också möjlighet att använda oss av polisens narkotikahundar så att, om det nu finns någon narkotika på skolorna, vi får bort den för att uppnå en drogfri arbetsmiljö, säger Marie Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.