Personalbrist stoppar förstärkningsambulans

Uppdaterad
Publicerad

Amulanspersonalen i Blekinge får allt svårare att ta raster och de har jobbat mycket övertid i sommar.

Och den ena av två ambulanser som skulle förbättra tillgängligheten har stått still över sommaren, eftersom att den inte kunnat bemannas.

Martin Johansson har jobbat många år på ambulansen i Karlshamn. Han berätttar att det blir allt mer att göra och att han och hans kollegor får allt svårare att ta sina raster.

Tufft läge

– Möjligheten att kunna sätta sig ner och vila och återhämta sig den minskar rätt kraftigt när det blir långa uppdragstider och man sitter mycket i ambulansen. Vi har ju inga kör- och stopptider. Man är ganska hård på lastbilschaufförer och dylikt, men hos oss finns det ingenting, säger Martin Johansson som också är skyddsombud på Vårdförbundet.

Verksamhetschefen på akutkliniken medger att personlläget är tufft på ambulansen.

– Det har varit ansträngt under sommaren och vi har under våren rekryterat och vi har dragit igång ett antal fler bilar under hösten i fjol, vilket gör att vi sitter i ett läge med rätt så mycket rekrytering, säger Roger Nihlén, verksamhetschef på akutkliniken på Blekingesjukhuset.

Förstärkning står still

Förra hösten förstärkte landstinget i Blekinge med med två ambulanser för att öka tillgängligheten i länet. Men det har varit så svårt att rekrytera personal att en av ambulanserna fått stått still över sommaren.

– Precis som läget är för övriga vården med brist på sjuksköterskor, så har en bil fått stå under sommaren. Men vi har haft tio timmar mer ambulans per dag i länet än tidigare somrar, säger Roger Nihlén.

Rekryteringssvårigheterna gör förstås att de som finns får jobba mer och Martin Johansson berättar om kollegor som jobbat 120 timmar övertid bara i sommar och det innebär enligt honom en risk för patienterna.

Patientsäkerhetsrisk

– Det är klart att det är en patientsäkerhetsrisk att vi kör långa arbetspass och att vi tillbringar väldigt mycket tid i bilen. Misstag begås ju inte när du är som piggast, utan dem gör du när du blir lite tröttare. Så det kan vara farligt, säger Martin Johansson.

Även de bedömningsbilar med en erfaren sjuksköterska i som också var tänkta att avlasta ambulansen nu i höst har inte heller kunnat användas än på grund av att man inte har personal att sätta i dem. Och när det är löst vet man inte.

– Nej, det är ju när vi lyckas med rekryteringarna. Så nej – man kan inte svara på det i dagsläget, men förhoppningsvis inom kort, säger Roger Nihlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.