Försvarsmakten har överklagat en tillbyggnad på 25 kvadratmeter i Ronneby kommun. Arkivbilder. Foto: TT/Hasse Holmberg

Försvaret vill stoppa tillbygge av uterum – 25 kvadrat stort

Uppdaterad
Publicerad

Ett 25 kvadratmeter stort uterum har blivit en försvarsangelägenhet. Försvarsmakten har nämligen överklagat ett bygglov i Ronneby – då de menar att tillbyggnaden kan försvåra flygövningar med Jas 39 Gripen.

Det är BLT som rapporterar om överklagan som Försvarsmakten har lämnat in. Det handlar om en tillbyggnad på ett hus i Ronneby kommun, ett uterum på 25 kvadratmeter.

Området där huset ligger utsätts för buller i samband med flygflottiljens övningar med stridsflygplan. Försvaret menar att den här typen av förändringar, som kan öka boendet i området, kan göra det svårare för dem att få tillstånd för sina övningar.

Bygge vid skjutfält stoppades

I sin överklagan skriver Försvarsmakten att åtgärderna ”ökar risken för att Försvarsmaktens verksamhet vid flottiljplatsen vid kommande tillståndsprövningar enligt miljöbalken begränsas eller förbjuds, vilket påtagligt skulle skada det riksintresse som flottiljflygplatsen utgör”

I Västra Götaland har ett liknande fall prövats där ägarna till ett småhus, som låg i närheten av försvarets skjutfält, stoppades från att bygga till 25 kvadratmeter, skriver tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer