Försvunna vigselringen hittad – 200 år senare

Publicerad

På söndag är det Arkeologidagen på Blekinge Museum. Då slås dörrarna upp för att visa upp föremål från pågående utgrävningar. Bland föremålen finns en gammal vigselring som tillhörde en framstående person i Karlskrona: Anna Carolina Kleman.

– Det är en stor ring, så vi utgår från att den faktiskt tillhörde hennes blivande make, men det är hennes namn som för oss in i historien, säger Mikael Henriksson, arkeolog på Blekinges Museum.

Guldringen hittades med metalldetektor på Saltö badplats, ute i vattnet. Kanske tappades den när maken var och badade?

Anna Carolina Kleman levde mellan 1788-1858, och släkten Kleman var framträdande i Karlskrona under 1700- och 1800-talet. fadern var rådman och familjen stora fastighetsägare. Även tillverkare av ringen har identifierats som Friederich Silber, som var juvelarmästare i Karlskrona på den tiden.

– Vi har hittat tio släktgrenar till Anna Carolina, och en av dem, som i dag bor i Stockholm, har fått hålla i ringen. På söndag hoppas vi att fler släktingar dyker upp. Det här är ett fantastiskt roligt sätt att knyta an till historien, säger Mikael Henriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer