Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LiveGreens festivalgeneral Jeanette Glans och grundaren Louise Lindén. Foto: SVT

Fortsatt bråk om LiveGreens ekonomi – efter mötet med kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av nyheten att LiveGreen-festivalen i Karlskrona ställs in har frågan om festivalens finansiering lyfts upp. Festivalledningen menar att de inte har fått rätt betalt, medan arrangören Paraply Produktion menar det rakt motsatta. I dag mötte LiveGreen-representanter kommunledningen, för att diskutera ekonomin och den påstådda sexismen och förminskningen som kommit på tal.

I förra veckan slog nyheten ner att LiveGreen-festivalen, som äger rum i Hoglands Park samtidigt som Skärgårdsfesten, ställs in. Orsaken var att arrangörerna upplevt sig systematiskt förminskade och utsatta för sexism.

I dag kallade Karlskronas kommundirektör Carl-Martin Lanér festivalledningen till ett möte för att få konkreta svar på anklagelserna.

– Vi har gett exempel på olika personer vi menar har agerat olämpligt. Sedan handlar det snarare om ett strukturellt problem, det här har pågått sedan vi startade för åtta år sedan, och vi vill underlätta för framtida unga entreprenörer, säger Louise Lindén, innovationschef på LiveGreen.

– Det har hänt att jag inte blivit kallad till möten som handlar om vår egen festival, och att jag blir bemött med att jag är jobbig eller gnällig när jag ringer och frågar om det, till exempel, säger Jeanette Glans, festivalgeneral.

– Det är grova anklagelser som kom, att de har blivit utsatta för det här. Men jag är mycket nöjd med mötet och har fått svar på de frågor jag hade. Vi ska gå vidare med uppgifterna, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör.

Oklarheter kring finansiering

Samtidigt har ett bråk om festivalens finansiering blossat upp. Paraply Produktion, som projektleder Skärgårdsfesten, menar att LiveGreen sedan 2016 finansierats med en halv miljon årligen ur det kommunala avtalet. Pengar som bland annat skulle gå till artistbokning, projektledning och scenbygge och tekniker.

– Vi vet att det finns saker i den budgeten som inte stämmer, och det finns flera saker vi ifrågasätter starkt. När det till exempel gäller vår scen så vet vi att Skärgårdsfesten inte har finansierat den, för det har vi gjort med hjälp av andra sponsorer, säger Louise Lindén.

Men Paraply Produktion menar att det inte stämmer.

– De siffrorna vi har lämnat stämmer. Vi har finansierat själva scenstommen och att placera den i Hoglands park, sedan är det klart att de kan ha finansierat scenutbyggnader. Det har blivit någon form av missförstånd här och jag hoppas att det kommer att redas ut, säger Josefine Olsson, projektansvarig för Skärgårdsfesten.

Josefine Olsson, projektledare Skärgårdsfesten. Foto: SVT

Hade ni kunnat göra något mer för att LiveGreen skulle stanna i Karlskrona?

– Nej, det hade vi inte. Vi har försökt stödja dem i den mån vi kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer