Nordfronts banderoll hittades vid lådan utanför stadshuset i Ronneby. Foto: Henrik Friberg

Lådan innehöll en bombattrapp

Uppdaterad
Publicerad

Lådan utanför stadshuset i Ronneby innehöll en bombattrapp. Det fanns även en lapp på den med ett budskap som polisen är förtegen om.

Nu utreds om Nordfront ligger bakom hotet.

Polisen kallades till stadshuset i Ronneby redan strax efter klockan fem i morse. Då hade en förpasserande upptäckt lådan utanför stadshuset. På lådan eller i lådan ska det ha funnits en lapp med ett budskap som polisen är förtegen om.

– Av säkerhetsskäl spärrade vi av området och kallade på bombteknikerna, säger Lotta Hansson, informationsansvarig på polisen.

Lådan innehöll någon form av burkar med trådar som stack ut.

– Vi fick besked av bombgruppen att det var en bombattrapp. Det skulle helt enkelt se ut som en bomb, säger Ronny Olsson, brandmästare vid räddningstjänsten i Ronneby.

Vad tycker du om att det eventuellt kan handla om ett skämt?

– Jättetråkigt om det är så. Trafiken fick spärras av och situationen var väldigt turbulent, säger Ronny Olsson.

Vid strax efter halv nio på morgon lämnade räddningstjänsten och bombgruppen platsen. Polisen hävde avspärrningarna och personalen i stadshuset fick återgå till sina arbeten.

– En del triggas tyvärr av att trissa upp den här typen av situationer, säger Nils Ingmar Thorell (L), ordförande i kommunfullmäktige.

Polisen har nu inlett en förundersökning om grovt olaga hot.

– Vi ska titta vidare på innehållet i lådan, men vad vi vet nu så fanns det inget misstänkt i den, säger Lotta Hansson.

Nordfront nekar

Vid entrén där lådan hittades satt ett band mellan två stolpar med Nordiska motståndsrörelsen Nordfronts logga. Loggan fanns även på själva lådan. Polisen utreder nu om den nazistiska organisationen kan ligga bakom hotet.

– Jag vet ingenting om detta. Vi ligger inte bakom det här. Vi finns över hela landet och säljer den här typen av spärrband. Möjligtvis kan det vara någon som vill rikta misstankarna mot oss, säger Pär Öberg, presstalesman för Nordfront.

Samtliga anställda på kommunhuset har återgått till sina arbeten, även de anställda på socialförvaltningen även om det först uppgavs att de skulle vara undantagna. I kväll var planerna att politikerna i kommunfullmäktige skulle sammanträda. Om mötet ska hållas eller inte efter hotsituationen är ännu oklart.

– Vi får fundera över hur vi ska göra med det. Det här var verkligen en oväntad start på dagen, säger Magnus Widén, kommundirektör i Ronneby.

Under mötet ska ett beslut om ett handlingsprogram mot våldsbejakande extremism tas. Nu höjs säkerheten under kvällens sammanträde.

Oppositionsrådet Malin Norfall är bekymrad över morgonens drama:

– I Ronneby kommun har vi låg brottslighet, men det värsta är att sånt här gör människor oroliga och det är olyckligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.