Blekingeklubbar vädjar om robothjälp

Publicerad

Sju fotbollsklubbar i Ronneby vill att kommunen sponsrar dem med robotgräsklippare. Att sköta sin egen fotbollsplan är dyrt och landsbygdsklubbarna anser att kommunen ger stadsklubbarna en orättvis fördel.

De sju landsbygdsföreningarna i Ronneby kommun har gått ihop och sökt en miljon i stöd för att investera i robotgräsklippare på fotbollsplanerna. Man anser att man inte längre klarar av att sköta gräsklippningen själva.

– Något måste göras. Det är för stora skillnader mellan landsbygdsklubbarnas möjligheter att verka och stadsklubbarnas, som är på kommunala anläggningar, säger Jörgen Carlsson, ordförande i Listerby IK.

Klipper gräset sex dagar i veckan

Klubbens fotbollsplaner måste klippas flera gånger i veckan. Men en anställd vaktmästare har man inte råd med. I stället klipper Listerby IK-spelaren Hanna Andersson planerna tillsammans med sin syster sex dagar i veckan, mot en lön på 100 kronor i timmen.

Totalt lägger systrarna ner omkring 18 timmar i veckan på gräsklippning.

– Det blir många timmar. Om man dessutom tränar så är man här rätt många timmar i veckan, säger hon.

Kommunen: ”Kraftfullt sparbeting”

Men enligt kommunen kan inte klubbarna hoppas på gehör för sin ansökan.

– Tyvärr är jag inte jätteoptimistisk i dagsläget. Vi är mitt uppe i budgetberedning inför 2020 och vi har sparbeting som är ganska kraftfulla både inom vår verksamhet och i hela kommunen, säger Thomas Andersson, verksamhetschef för teknik, fritid och kultur på Ronneby kommun.

Kan behöva lämna sina anläggningar

Men de sju landsbygdsklubbarna menar att kommunen sannolikt kommer billigare undan om alternativet vore att landsbygdsklubbarna istället flyttade sina träningar och matcher till kommunens planer.

– Om några av oss klubbar inte klarar det ekonomiska och vi inte får ideella som lägger sin tid på detta, då måste vi söka oss in till stan om vi vill spela fotboll, säger Jörgen Carlsson, ordförande i Listerby IK.

Här är klubbarna som söker pengar

Visa

Listerby IK

Saxemara IF

Hoby GIF

Johannishus SK

Eringsboda SK

Belganet/Hallabro

Backaryd SK

Tillsammans har klubbarna 10 fotbollsplaner som de söker robotgräsklippare till.

Kostnaden för robotgräsklippning beräknas vara 105 000 kronor per fotbollsplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer