Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Fotoateljé i Kallinge blir byggnadsminne

Publicerad

I Ekholms lilla fotoateljé i Kallinge har tiden stått stilla. Inredningen och inventarierna är över 100 år gamla. Nu blir ateljén byggnadsminne.

Ronneby kommun har fått ett helt nytt byggnadsminne i dagarna. Det är Ekholms fotoateljé i Kallinge, som är en av de få dagsljusateljéer som fortfarande finns kvar i landet.

– Den här lilla oansenliga byggnaden behöver verkligen ett antikvariskt skydd. Det säkrar dess fortbestånd för framtiden, säger Björn O Svensson, som är ordförande i Musei- och hembygdsföreningen.

Byggnaden byggdes av Oscar Ekholm år 1929 och den är typisk för hur små fotoateljéer såg ut på mindre orter under 1900-talets första hälft. Men det finns få så väl bevarade som den i Kallinge.

– Ateljén representerar en hundraårig epok av fotografin. Den visar inte enbart Oscar Ekholms tid som fotograf, utan berättar också om de kvinnliga fotografer som varit hans lärare och inspirationskällor, säger Anna-Karin Skiöld, bebyggelseantikvarie.

Fotoateljén var i bruk fram tilll Oscar Ekholms bortgång 1982.

– Han ansågs vara Sveriges äldste verksamma yrkesfotograf när han dog, säger Björn O Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer