Fotografen Ola Åkeborn vill fånga den oretuscherade bilden av människor. Foto: SVT

Fotografen fångar det oretuscherade ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Ola Åkeborn i Karlskrona tröttnade på alla superretuscherade bilder som finns överallt. Nu har han dragit igång fotoprojektet ”Du är fantastisk”, och det är också det budskapet han vill förmedla med de osminkade porträtten.

– Tanken med mitt projekt är en enkel helt oretuscherad bild på människor som motpol till alla superretuscherade bilder som finns överallt idag, säger Ola Åkeborn

– Människors bild av sig själva blir förvrängd. Det är inte så vi ser ut en vanlig dag. Jag vill avdramatisera utseendefixeringen. Man ska våga visa hur man ser ut och vara stolt över det och veta att man duger.

Ola Åkeborn fotograferar människorna nära och för att få en så ärlig bild som möjligt.

TV: Se hela inslaget här!

Naket ljus

Det enda han gör är förstärkningar i skärpan, så att de personliga dragen kommer fram ännu mer. Och han använder gamla reprolampor som belysning när han fotograferar.

– Det blir samma direktljus som i badrumspegeln som avslöjar allt i hela ansiktet och dessutom blir det snygga reflexer i ögonen när man använder reprolamporna, säger Ola Åkeborn.

Stort intresse

Hittills har ett 100-tal människor ställt upp för att ingå i den växande samlingen med porträtt.

– Trycket och intresset är jättestort, och hela tiden hör människor av sig och vill vara med i mitt projekt, säger Ola Åkeborn.

– Och de som varit med tycker det är en befrielse att få visa upp sig på ett naturligt vis.

Ett tidsdokument

Målet för Ola Åkerborn är att ta så många porträtt som möjligt för att skapa ett tidsdokument av hur människor ser ut i Karlskrona, i Blekinge i Sverige och i världen år 2017.

Och på sikt är det tänkt att porträtten ska bli en utställning av de avskalade porträtten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.