Den viltfångade Östersjölaxen Foto: SVT

Franske köparen i gråt: ”Jag fick ta emot dödshot”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om grov smuggling är inne på sin tredje dag i Blekinge tingsrätt. Den franske importören förhördes då om hur det gick till när han köpte lax från Blekingefiskarnas centralförening.

Två personer, en ordförande och en anställd, vid Blekingefiskarna står åtalade misstänkta för att ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike.

Laxen som sålts innehåller för höga halter av ämnet dioxin – något som inte är tillåtet i andra länder än Sverige, Finland och Lettland som har kostrekommendationer om att man inte ska äta den ofta. Det saknas i övriga länder, då också Frankrike.

Laxhärvan i Blekinge

Den franske köparen köpte totalt 113 ton lax från föreningen i Blekinge. Den lax som analyserats består av nio kilo.

Kom i kontakt 2012

På torsdagseftermiddagen förhördes den franske köparen i Blekinge tingsrätt.

Han berättar att han jobbat för ett norskt företag, som vd för företagets avdelning i Frankrike. Han köpte loss det 2005 och började då handla med fisk från Norge, Sverige, Finland och Polen.

Det var 2012 han kom i kontakt med det blekingska företaget genom ett företag i Varberg.

– Jag var ute efter att hitta ett företag som handlade om lax och torsk, säger den franske köparen i rätten.

”Inte medveten om Sveriges regler”

Åklagaren frågar den franske köparen om han kände till de svenska reglerna för utförandet av lax.

– På den tiden visste jag ingenting. Lax från Sverige var mycket attraktiv. För mig var det perfekt att inleda ett samarbete, där jag kunde ha direktkontakt med fiskarna utan mellanhänder, säger köparen.

– Jag var inte medveten om att det gällde andra regler av lax från Sverige. Jag handlar från Polen och Danmark och det handlar ju om samma lax, fortsätter han.

Åklagaren frågar vidare om han någon gång pratat med ordföranden i Blekingefiskarna om regler, varpå fransmannen säger nej.

När det kommer till ämnet dioxin berättar köparen att hans franska företag tagit ett dioxinprov när de började handla från Blekinge, vilket visade låga värden.

– När det var så lågt bestämde vi att vi skulle ta prover på kvalitet istället för dioxin. Det handlar då om att kontrollera bakterier. Ett sådant prov tog vi en gång i månaden, berättar han.

Åklagaren: Vad kände du till om svenska regler om dioxin?

– Vid det tillfället ingenting. Jag utgick från att de jag köpte av var pålitliga.

Brister ut i gråt

När det genom Uppdrag granskning kom fram att det fanns misstankar om att Blekingeföretaget sålt giftig lax till Frankrike, översattes nyheten i fransk press. Men ett fel i översättningen gjorde att fransmannen och hans företag målades ut som brottslingar, då man sa att de medvetet handlade med illegal lax.

Den franske köparen börjar nu gråta i rättssalen i Karlskrona.

– Jag fick ta emot dödshot och anklagelser om att jag medvetet förgiftat folk, säger han och brister i gråt.

Han berättar att han efter detta beslutade att lägga ner företaget. 19 anställda förlorade sina jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet