Foto: TT/SVT

Misstänktes ha sålt giftig lax – frias

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ordföranden och en anställd vid nedlagda Blekingefiskarnas Centralförening frias från misstankarna om grov smuggling av Östersjöfisk till Frankrike.

Den numera nedlagda Blekingefiskarnas Centralförening (BFC) misstänktes för att under lång tid ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike. Kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkade på 3,5 års fängelse för ordföranden och minst sex månaders fängelse för den anställda. Båda frias nu.

– Det var skönt. Det har varit en tung tid för min huvudman. Nu har jag inte pratat med honom, men jag vet att han känner sig lättad, säger Björn Lindmar som är försvarare för den åtalade ordföranden i BFC.

Laxhärvan i Blekinge

Dessutom ogillar Blekinge tingsrätt yrkandet om företagsbot för BFC.

Åklagaren kritisk

Men kammaråklagare Ingvar Wennersten är inte nöjd med domen.

– I det här fallet har man fört ut laxen och inte brytt sig om att ta reda på vad den innehöll. Det räcker tydligen, att bara skicka ut laxen och sen så är det straffritt, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Tror du att domen får effekten att fler börjar exportera, trots förbudet?

– Har nu tingsrätten kommit fram till att det är fritt fram så varför ska vi ha reglerna? Polis och åklagare kan inte analysera laxen när den väl lämnat Sverige. Det är en omöjlighet, säger Ingvar Wennersten.

Misstänks sålt giftig lax

Åren som varit föremål för utredningen är 2010 och 2012 då BFC ska ha köpt viltfångad Östersjölax från fiskare i Blekinge, isförpackat den och sålt den vidare till Frankrike. Det trots att lax i Östersjön kan innehålla för höga halter av miljögifter, däribland ämnet dioxin.

Läs mer: Laxmålet i Blekinge – bakgrund

Enligt EU-regler får laxen i Östersjön bara säljas i Sverige, Finland och Lettland. Gemensamt för dessa länder är det finns kostrekommendationer specifikt för Östersjölaxen.

Båda männen frias

Tingsrätten gör bedömningen att den man som varit anställd i BFC har haft en så pass underordnad ställning i föreningen att han inte ”anses ha fört ut vildfångad Östersjölax från Sverige till Frankrike. Åtalet mot honom bör redan av det skälet ogillas”.

Vidare skriver tingsrätten att laxen har sålts till Frankrike vid flera tillfällen, men att det av utredningen inte framgår när försäljningen gjorts eller i vilken omfattning. Därför kan rätten inte bedöma om det rör sig om grov smuggling eller enbart smuggling av normalgraden. Om det rör sig om ett smugglingsbrott av normalgraden har preskriptionstiden gått ut för en betydande del av brotten, skriver rätten i domen.

Åklagaren överklagar

I domen skriver tingsrätten att utredningen inte heller kunnat visa att den exporterade laxen överskridit gällande gränsvärden. Ett enda analysresultat har uppvisats, och det innehåller en gifthalt som understiger gränsvärdet. Vid tidpunkten för de påstådda brotten fanns inte någon föreskrift som kräver att säljaren bifogar dokumentation om analys och provtagning.

– Tingsrätten har ogillat hela min talan. Vid en hastig genomläsning av domen är min tolkning att det är fel på lagstiftingen. Det är ett ärende för hovrätten, säger Kammaråklagare Ingvar Wennersten.

Vad är felet på lagstiftningen?

– Som jag förstår domen så menar tingsrätten att åklagaren ska kunna visa vad laxen innehåller för gifter. Det är svårt eftersom laxen förs ut genom Sverige utan kontroll av någon myndighet, samtidigt som det är förbud att föra ut laxen om den inte uppfyller vissa krav enligt EU-förordningen.

Kammaråklagare Ingvar Wennersten säger till SVT Nyheter Blekinge att han med största sannolikhet kommer överklaga domen.

Rättsprocess i Frankrike

I Frankrike dit BFC har sålt 105 ton lax finns inga kostrekommendationer, vilket gör att även en rättsprocess kan inledas där.

– Det blir svårt franska företaget att driva det här vidare nu när en svensk domstol utrett frågan. Som jag ser det är det en framgång för föreningen och dess medlemmar, säger föreningens advokat Niclas Carlsson till SVT Nyheter Blekinge.

TIDSLINJE

2002: EU sätter upp gränsvärden på hur mycket miljögifter fisk får innehålla för att säljas. Sverige får ett undantag som innebär att fisken får ätas och säljas på två vilkor: Myndigheterna måste informera om att barn och gravida inte ska äta laxen oftare än tre gånger om året och yrkesfiskarna inte får exportera fisken till EU. Lettland och Finland får samma undantag och dit får man sälja fisken.

2013: Efter ett anonymt tips gör Karlskrona kommun ett nedslag hos Blekingefiskarnas centralförening och hittar då fakturor från 2011 och 2012 där Blekingefiskarna centralförening sålt över 100 ton Östersjölax just till Frankrike. Två veckor efter att kommunen gjort sitt tillslag stängs Blekingefiskarnas centralförening.

2015: Efter två årsutredningar är kammaråklagaren nästan klar.

April 2016: Åtal för grov smuggling presenteras.

Oktober 2016: Alla inblandade frias av Blekinge tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet