Foto: TT

Frikänns för nazistbild på Facebook

Publicerad

En man i 30-årsåldern från västra Blekinge frias nu från åtal om hets mot folkgrupp av Blekinge tingsrätt. Mannen hade en bild på en nazistisk soldat som profilbild men tingsrätten menar att det inte kunde styrkas att den nått ut till en större grupp.

Det var när mannen gav sig in i en politisk diskussionstråd på Facebook under hösten 2016 som en polis noterade den nu åtalade mannens rasistiska profilbild med texten ”Never surrender”.

Polisen tyckte själv att bilden var ”långt över gränsen” och polisanmälde därför västblekingen.

Mannen har medgett att profilbilden han hade kan ha uppfattats ha nazistisk anknytning men att han inte haft för avsikt att propagera för nazism eller visa missaktning.

Men i sin dom skriver tingsrätten att det som avgör om detta är straffbart är om detta nått ut till en större grupp och tingsrätten menar att det inte är utrett om mannen haft en öppen profil på Facebook.

Tingsrättens samlade bild är att bilden inte nått ut till en större grupp och åtalet mot mannen ogillas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer