Målet är att hitta 20 nya medlemmar till frivilliggruppen i Karlshamn. Foto: Karlshamns kommun

Frivillig krisgrupp i Karlshamn behöver bli större

Uppdaterad
Publicerad

Vid skogsbränder, färskvattenbrist eller en oljeläcka kan frivilliggruppen i en kommun kallas in. I Karlshamn består gruppen av cirka 40 personer, men ytterligare ett 20-tal medlemmar behövs.

Mats Hadartz, säkerhetschef i Karlshamns kommun, menar att behovet av frivilliga kan vara stort vid en krishändelse.

​- Är det en händelse som sträcker sig över en längre tid har kommunen inte tillräcklig personal, utan måste förlita sig på frivilliga, säger han.

Vid händelser som skogsbränder, färskvattenbrist eller en oljeläcka kan frivilliggruppen kallas in.

Utbildning i vår

Under våren kommer en kurs att hållas där deltagarna bland ska utbildas i krigsorganisation i kommunen, första hjälpen, brandskydd och hjärt- och lungräddning.

Målet är att hitta 20 nya medlemmar.

– Hur stor gruppen måste vara är något vi tittar på hela tiden. Det handlar bland annat om att ha medlemmar med olika kompetenser, säger Mats Hadartz.

Mats Hadartz, säkerhetschef i Karlshamns kommun. Foto: SVT

40 medlemmar i dag

På kommunens hemsida står det att gruppen i dag består av 40 personer, men det är en ungefärlig siffra, menar Mats Hadartz.

– Vi behöver skaffa en bild av antalet medlemmar och försöka matcha deras olika kompetenser med våra behov framöver och införa dem i våra krisplaner, säger han.

Del av ökad krisberedskap

Tidigare har frivilliggruppen till stor del skött sig själv, men nu ska samverkan med kommunen stärkas. Bland annat genom stöd till utbildningar.

– Det här är en del i att MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och SKR (Sveriges kommuner och regioner) vill att kommuners krisberedskap ska öka, säger Mats Hadartz.

Så ser frivilliga resursgruppen ut i de andra kommunerna

Karlskrona: Gruppen består i dag av 30 personer, men den ska förstärkas med ytterligare tio personer i år. Intresset för att engagera sig har vuxit i kommunen den senaste tiden, enligt den lokala föreningen.

Ronneby: En utbildning slutförs just nu i kommunen. Gruppen kommer att bestå av 36 personer vid årsskiftet. Kommunen har bestämt att den frivilliga resursgruppen bör bestå av 60 personer. Den lokala föreningen planerar en ny rekrytering under nästa höst.

Olofström: En ny grupp har utbildats under året, vilket resulterat i att gruppen i dag har 40 medlemmar. Enligt den lokala föreningen är nya medlemmar alltid välkomna.

Sölvesborg: På pappret har gruppen 41 medlemmar, men 36 är aktiva. Enligt den lokala föreningen är målsättningen att antalet medlemmar ska öka. Planen är ett ett tiotal personer ska utbildas under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.