Tomas Gottharsson, ordförande för FUB i Östra Blekinge. Foto: SVT

FUB: ”Djupt olyckligt att det är så stora skillnader”

Publicerad

De stora skillnaderna i habiliteringsersättning bland kommunerna upprör intresseorganisationen FUB i Blekinge.

Lokalavdelningen är också besviken över hur kommunerna hanterat statsbidraget som ska kunna höja habiliteringsersättningen.

Habiliteringsersättningen bör enligt Tomas Gotthardsson, ordförande för FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) i Östra Blekinge, att motsvara de kostnader som den dagliga verksamheten medför. Till exempel lunch och transport om inte det ingår. Det bör också enligt honom bli en liten summa över som kan användas till något annat. I dag ligger habiliteringsersättningen för en sex timmars arbetsdag på mellan 50 kronor och 168 kronor beroende på vilken kommun det handlar om.

– Det är djupt olyckligt att det är så stora skillnader och att kommunerna ser så olika på de här frågorna, säger Tomas Gotthardsson.

Sedan 2018 har kommunerna kunnat söka statsbidrag för att kunna höja ersättningen. Och även här skiljer sig kommunerna åt i hur de har hanterat bidraget.

Bland annat har Olofströms kommun inte utnyttjat sitt bidrag. Karlskrona valde de första två åren att bara ta ut en liten del av bidraget. 2018 motsvarade det 20 procent, året efter drygt 30 procent. Under samma period betalade Sölvesborg tillbaka nästan 70 procent av sitt bidrag. Det visar siffror som Socialstyrelsen sammanställt.

– Det hade nog varit bättre om staten delat upp bidragen på flera år, börjat lite försiktigare med en mindre summa. Nu blev kommunerna helt chockade när vissa fick ut mer i bidrag än vad de redan lade på habiliteringsersättning, säger Tomas Gotthardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.