Funktionsnedsatta får vänta på insatser – leder till psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad
Antalet beslut om insatser enligt LSS som inte verkställs har ökat kraftigt i år i Karlskrona kommun.
Runt 80 personer med funktionsnedsättning väntar på att få beslut – något som ska ha lett till ökad medicinering, självskadebeteende och sömnstörningar.

Antalet icke verkställda beslut om insatser, enligt LSS, har nästan tredubblats i Karlskrona kommun sedan 2017 och i dag står runt 80 personer med funktionssnedsättning utan bostad och arbete, det rapporterar P4 Blekinge. 

– Det har lett till ökad medicinering, självskadebeteende, sömnstörningar och någon som visar sin oro genom att äta allt och kräks mycket, säger Tomas Gotthardsson, ordförande för FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn och unga, till radiokanalen.

Funktionsstödsförvaltningens budgetunderskott har samtidigt minskat något som kan vara anledningen till att antalet icke verkställda beslut ökat, rapporterar P4 Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer