Dykare vid ett antal tunnor med hål för tappning – något som kan tyda på att resterna efter danskt öl har påträffats. Foto: Blekinge Museum

Fynden på Gribshunden: mynt, djurben – och danskt öl

Uppdaterad
Publicerad

Här är forskarnas senaste fynd under grävningarna på skeppet Gribshunden:
524 år gamla tunnor – med spår av danskt öl.

Grävningarna har nu pågått i två av totaalt tre veckor och redan har forskarna gjort flera spektakulära fynd i resterna av Gribshunden. Bland annat har fler detaljer av skeppskonstruktionen framkommit, men också mynt, djurben, delar av verktyg och en liten ring, med en märklig och svårtydbar inskription.

Det hittills mest märkliga fyndet kan emellertid vara de tunnor med hål för tappning som påträffats vid skeppsvraket – tun nor som experter tror kan ha innehållit öl.

”Öl var vanligt ombord på sjöresor – och kanske också med tanke på kung Hans förhandlingar om att bli svensk kung.”, skriver Blekinge Museum i ett pressmeddelande.

Efter två av totalt tre veckors grävningar på skeppet Gribshunden (1495) på bottnen utanför Ronneby i Blekinge har forskarna hittat en rad fynd som fascinerar, förbryllar och roar.

Vid undersökningarna av Gribshunden deltar ett fyrtiotal forskare från tio olika länder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer