• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränderna i Ragunda kommun och Ljusdals kommun Läs mer

Foto: Oscar Ekholm / SVT

Gamla bilder av Kallinge får nytt liv

Oscar Ekholm var en legendarisk fotograf i Kallinge. För närmare fyrtio år sedan gick han bort, men hans bilder och filmer lever kvar. Från trettiotalet och fram till mitten av sjuttiotalet dokumenterade han händelser i Kallinge med sin filmkamera. Ett material som dokumentärfilmaren Mats Harrysson nu fått tagit över.

Totalt rör det sig om ett trettiotal filmrullar, men än så länge har Mats Harrysson endast öppnat ett fåtal.

-Jag hoppas att det finns till exempel gamla bilder på gamla Ronneby brunn, norra Europas största trähus innan det brann ner och det finns säkert mycket mer material som är väldigt intressant, säger Mats Harrysson.

Husflytt med häst

Oscar Ekholm kanske  är mest känd i Kallinge för att han hade fotoateljé och fotograferade stillbilder. Mindre känt är att han med sin filmkamera också dokumenterade vardagslivet i Kallinge och runt om i Ronneby kommun, samt sport och andra nyhetshändelser.

-En husflytt till exempel, nittonhundratrettiosju, med hästvandring är ju någonting man inte ser varje dag, säger Mats Harrysson.

Själv har Mats Harrysson, som växte upp i Kallinge, en egen relation till Oscar Ekholm. Han köpte sin första kamera i Oscar Ekohlms fotoaffär och var sedan där ofta och köpte film och andra fototillbehör.

Planerar dokumentär

För att kunna arbeta vidare med materialet måste det digitaliseras och det sker i samarbete med Kallinge museiförening som ska söka medel för att scanna in den gamla svarvita 8-millimetersfilmen.

Mats Harryssons mål är att göra en dokumentär långfilm om Oscar Ekholm med material från hans arkiv men även med intervjuer med andra personer som kände eller hade en relation till den gamle fotografen. Redan nu är intresset för filmen stort.

– Centrumbiografen i Ronneby har ringt och fråga om de kan få spela upp filmen på biografen och det ska vi väl kunna ordna med tiden, säger Mats Harrysson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer