Foto: Lena Pettersson/SVT

Ger upp efter stölder – kyrkan tar bort koppardetaljer

Publicerad

Kopparstuprören har suttit i över hundrafyrtio år på Hällaryds kyrka. Men tjuvar har tagit det mesta och det som finns kvar av kopparen försvinner nu och byts ut mot ett billigare och mindre stöldbegärligt material.

Under någon av de sista dagarna – eller kvällarna – i maj stals tre stuprör i koppar från Hällaryds kyrka utanför Karlshamn. Fönsterblecken försökte tjuven bända loss utan att lyckas.

Runtom den vita byggnadskroppen sitter i dag rester av böjd och kapad koppar men snart finns inte heller det kvar. De nya stuprör som ska sättas upp är gjorda i ett mindre stöldbegärligt material, berättar Per-Olof Clarin, fastighetschef i Karlshamn-Trensums pastorat.

– Det är tråkigt, men görs av praktiska skäl. Om man sätter upp nya kopparrör så kanske de försvinner efter några veckor.

Sker över hela landet

Pastoratet har drabbats av kopparstölder minst tre gånger tidigare och nu vill man undvika flera. Bytet som sker i Hällaryd sker över hela landet. Koppar försvinner från allt fler historiska byggnader, och ersätts av material som inte är lika stöldbegärligt.

Om några veckor kommer Hällaryds kyrka ha stålrör i stället för koppar, grafitgrå i stället för ärggröna. Tråkigt men nödvändigt, enligt Per-Olof Clarin.

– Det är ju meningen att man ska bevara kyrkans ursprungliga utseende så mycket som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.