Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren Henrik Thörn i Liatorp har glesare rapsfält i år. I videon berättar han mer om anledningarna bakom den mindre skörden. Foto: SVT

Glesa rapsfält i Blekinge: ”Blir mindre skörd”

Uppdaterad
Publicerad

I år är det glesare mellan blommorna på rapsfälten i Blekinge. Ett normalår brukar annars täta rader av raps lysa gyllengult i början av maj.

– Flera lantbrukare har plöjt upp sina fält, säger Henrik Thörn i Liatorp.

I Liatorp i Ronneby kommun och i Björkeryd i Karlskrona kommun odlar Henrik Thörn 35 hektar raps. Fem hektar sköljdes bort i en översvämning från Nättrabyån och på delar av de övriga fälten är det glest mellan raderna.

– Jag hade funderingar på att plöja upp det här fältet som vi går i just nu, men jag låter det stå kvar och ge en mindre skörd, säger han.

Klimatkrisen

Henrik Thörn berättar varför rapsfältens färgexplosion är mindre än vanligt i år.

– Det var väldigt torrt efter höstsådden. Det gjorde att rapsen hade svårt att gro och den är väldigt känslig. Ovanpå det har vi en annan utmaning i Blekinge och det är att gäss, svanar, hjortar, rådjur, vildsvin och annat vilt betar av raps, säger han.

Starta videon och häng med ut i ett av Henrik Thörns glesa rapsfält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet