Foto: SVT

Grannar uppmanas hålla sig inomhus

Uppdaterad
Publicerad

Grannar i och närboende till villaområdet utanför Karlskrona där en sportbil exploderade under natten till fredagen uppmanas hålla sig inomhus på grund av spridingsrisk av giftiga partiklar från bilen.

Räddningstjänsten samarbetar med F17:s bärgningsgrupp, och Miljö- och hälsoförvaltningen på Karlskrona kommun runt situationen med bilen.

– När och efter att kolfiberkonstruktioner har brunnit är det farligt att andas in partiklarna, därför uppmanas allmänheten att hålla sig inne. Vi vet inte exakt hur mycket kolfiber bilen bestod av men vi räknar med en hög risk i det här fallet, säger Anna Henningsson, räddningschef på räddningtjänsten i Karlskrona.

Giftiga kolfiber

– Kolfiber är den nya tidens asbest och binder giftiga cancerframkallande ämnen som inte är bra att andas in. Och har man andats in det är det inget man kan göra då har men det i kroppen, säger Anna Henningsson.

Polisen har under dagen informerat berörda i området om de giftiga partiklarna. Efter polisens tekniker och bombgruppen har undersökt bilen färdigt kommer den att täckas med en presenning för att minska exponeringen.

Rör inte delar från bilen

– Det som varit bra är att det har varit hög luftfuktighet i dag, det minskar spridningen. Och har man följt avspärrningarna så bedömer jag risken som låg för att ha utsatts, säger Anna Henningsson.

Hittar någon delar från bilen så ska vederbörande ska de inte röras.

– Ja, man ska inte ta i dem med bara händerna Sedan måste hela bilen bort och marken runt den saneras, säger Anna Henningsson.

Hjälp av försvaret

Försvaret kommer att vara behjälpligt med kunskap även om saneringen.

– Vi samarbetar med F17:s bärgningsgrupp och har följt deras rekommendationer, försvaret har många helikoptrar och flygplan av kolfiber och har vana av att hantera detta. Vi kommer till exempel att finnas på plats och spola av bombgruppen och teknikerna som undersökt bilen när de är klara, säger Anna Henningsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer