Foto: Suzanne Wernersson

Gräsbrand blossade upp på villatomt

Publicerad

Räddningstjänsten larmades vid halvniotiden under påskdagen till Karlskronavägen där en gräsbrand blossat upp mellan en villatomt och en cykelbana.

Det var när paret i villan satt och åt frukost som de upptäckte genom köksfönstret att en brand blossat upp i villaträdgården.

– Elden hade startat i en ris- och gräshög på villatomten och spridit sig nedåt en cykelbana som löper längs med Karlskronavägen, säger Torbjörn Svensson som är insatsledare vid räddningstjänsten i Karlskrona.

Slog upp lågor

Enligt husägarna hade de varken grillat eller eldat på tomten dagen innan. Efter att de larmat räddningstjänsten så gjorde de själva en insats genom att hälla vatten över elden med hjälp av hinkar.

– När vi kom till platsen slog det upp meterhöga lågor från markytan. Vi hade en styrka på plats som lyckades förhindra spridningen av elden. Insatsen pågick under en halvtimme, säger Torbjörn Svensson.

Torrt i marken

Med tanke på att fjolårsgräset är torrt och att påskhelgen bjudit på soligt och torrt väder så har räddningstjänsten en uppmaning.

– Vi hoppas att samtliga som vill elda eller grilla använder sig av sunt förnuft. Se till att elda i små portioner och förbered er genom att tappa upp hinkar med vatten så de finns nära till hands för att fukta marken noggrant, säger Torbjörn Svensson.

SMHI varnar under påskdagen för att det är stor risk för skogs- och gräsbränder i hela Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer