Foto: Thomas Wedin/SVT

Efter lång debatt – ja till sommarkort

Publicerad

Ungdomar får gratis sommarkort med Blekingetrafiken även i år. Det klubbades igenom på regionfullmäktige igår efter flera timmars debatt.

Det blev ett ja till gratis sommarkort i Blekingetrafiken för ungdomar även i år, trots en lång debatt på två timmar på regionfullmäktige igår. Alliansen i regionen menar nämligen att satsningen blir en för dyr affär, då den beräknas leda till minskade intäkter på tre miljoner kronor.

– Vi såg hellre att de här pengarna skulle läggas på vården, de hade behövts bättre där. Men det är väl bara att gratulera alla unga som nu kan resa utan kostnad, för gratis är det ju aldrig, säger Lennarth Förberg (M), på sin första dag på det nya jobbet, som regionstyrelsens ordförande.

Sommarkortet ger fria resor över hela länet med både buss och tåg. Om två veckor ska de ha skickats ut till alla ungdomar mellan 15 och 19 år i Blekinge.

Ny ordförande i regionstyrelsen

Något annat som beslutades under regionfullmäktiges sammanträde under onsdagen, var att välja Lennarth Förberg (M) till Alexander Wendts efterträdare som regionstyrelsens ordförande.

– Jag känner mig ödmjuk men har mycket att lära. Det jag kommer att fokusera på är att öka vårt stöd. Alliansen har ingen egen majoritet, det måste vi hantera, säger Förberg (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer