Gribshunden återvänder hem till Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

I snart tre år har det välkända vrakfyndet varit konserverat i Köpenhamn. Men nu återvänder Gribshundens galjonsfigur snart till Blekinge igen.

Gribshunden är på väg hem till Blekinge igen. Det skriver Blt.

Den världsunika galjonsfiguren från skeppet Gribshunden bärgades vid dykningar i Ronneby skärgård sommaren 2015. Vintern året därpå lämnade figuren Blekinge för att konserveras vid Nationalmuseum i Köpenhamn, en lång process som snart pågått i tre år.

Konserveringsprocessen är nu klar och Gribshunden kommer då att återvända hem till Blekinge igen. Första anhalt i länet blir Blekinge museums föremålsmagasin i Rosenholm. Där kommer det finnas möjlighet till någon form av utställning för allmänheten.

Var vrakfyndet kommer att placeras sedan är ännu inte klart.

– Vi är överens om att Ronneby har den historiska kontexten när det gäller dessa fynd och det är där Gribshunden hör hemma. Men det är ett jätteprojekt, säger museichefen Marcus Sandekjer till Blt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.