Gribshunden i nytt forskningsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Den danske kungens skepp Gribshunden som sjönk i Ronneby skärgård 1495 blir nu ett nytt forskningsprojekt.

Nu planeras fler dykningar och utgrävningar på platsen där vraket av flaggskeppet ligger.

Det är Johan Rönnby professor i marinarkeologi på Södertörns högskola och professor Jonathan Adams från University of Southampton som ska driva forskningsprojektet som ska ge fler svar på många obesvarade frågor om det danska flaggskeppet.

– Vi vill veta hur Gribshunden såg ut. Än så länge har vi bara bärgat Gribshundens stävfigur som nu konserveras på Nationalmuseum. Men kvar på tio meters djup ligger skeppsvraket och vi kommer att göra nya dykningar och utgrävningar, säger Johan Rönnby.

Bäst bevarade

Resterna av Gribshunden världens bäst bevarade 1400-talsskepp. Det runt 35 meter långa och 12 meter breda skeppet var kung Hans flaggskepp.

– Det var ett gigantiskt stort fartyg och det första i sitt slag och i vår forskning ska vi fokusera på vilken roll så här stora skepp hade för utvecklingen, säger Johan Rönnby.

Förändrade Europa

Gribshunden och efterföljande stora fartyg förändrade Europa.

– Nu kunde man segla över oceaner, man kunde segla till andra kontinenter och komma till världsdelar och länder som man inte visste fanns. Det betydde mycket för Europas utveckling att möta andra kulturer, säger Johan Rönnby.

Det nya forskningsprojektet kommer att löpa under tre år och utförs i olika etapper för att forskarna ska få en så tydlig bild som möjligt av den danske kungens fartyget som sjönk 1495.

Alla omkom

Kungen var på väg till Kalmar för att diskutera Kalmarunionen med Norge och Sverige när en brand utbröt ombord. Båten låg för ankar utanför Ronneby på grund av dåligt väder och kungen hade lämnat fartyget när branden bröt ut. Vid den explosionartade branden omkom cirka 150 män som fanns ombord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.